OMG :))
Nothin' much to say here :))
Juz love to TALK TALK TALK !!!
So lets read my lalink here and do follow ell okeyh ?
People who are not interested wift my lalink,
JUST GOO AWaYY...
Dush Dush ! Heee :))
Welcome to my life Be my follower Leave your comment here sweetie

Wednesday, 27 April 2011

HATE senggugut ! Youu??

Harap maaf
ell tidak berniat utk selekeh disini
sekadar berkongsi (:
kaum Hawa ta perlu malu
ini REALITI.
Hey kaum Adam,
u need to knoe jugak okayh
sbb awak bakal ade isteri n anak yang mengalaminyee (:

Senggugut?
Damn ell paleng benci bile period tauk!

Why?
sebab time nie lah ell sangat EMO !
suke MARAH even hal kecik jek
cepat hilang mud
JERAWAT keluar
bukan setakat baby jerawat dah tau
JERAWAT BATU okayh !
SAKIT PINGGANG macam kene patah patah
SAKIT PERUT macam ade samurai test pedang dye kat situ
asek MUNTAH sume isi perut
terbareng atas katil macam dah nak mati
T________T

Senggugut ell agak teruk lah,
almost every month ell kene senggugut nieyh
if kat MRSM dulu dah selalu sgt 
amek MC and duduk sickbay
penah jek malam2 kawan ell sampai kne agkat ell 
pergi sickbay dri surau
sebab sakit sgt n ta boleh bejalan
nangis nangis time nie mmg normal lah
sambil guling2 atas katil tarik2 cadar
teruk kan?

Okayh itu ell lah,
ta tau lah plak gegurl kat lua sane camne kan 
laen org laen lah feel dye (:
so
juz sabar jek laa keyh!
jangan pegi maki hamun pakwe korunk plak
sian mereke ta besalah kann.

Eh ade yang ta tau senggugut tuh ape?
okay jom kite tanye Encik Google

Senggugut atau juga dikenali sebagai 'premenstrual dysphoric disorder' atay 'dysmenorrhea' merupakan gejala yang sering berlaku ketika haid oleh segelintir wanita. Ia terbahagi kepada dua jenis iaitu senggugut primer (jenis biasa) atau sekunder (disebabkan oleh penyakit). Umumnya, tanda-tanda yang boleh dilihat akibat senggugut ialah kesakitan yang melampau sebelum kedatangan haid. Kesakitan akan dirasai di bahagian ari-ari dan pinggang. Ia merupakan masalah biasa yang dialami oleh kebanyakan wanita terutama ketika mereka meningkat remaja.

Keadaan ini dikenali sebagai 'primary spasmodic dysmenorrhea' dan tidak semestinya menandakan sesuatu penyakit. Adakalanya, senggugut terjadi disebabkan oleh terdapatnya ketumbuhan iaitu fibroid di dalam saluran peranakan. Senggugut kemungkinan tidak akan hilang walaupun setelah berkahwin dan melahirkan anak. Namun begitu, terdapat juga sesetengah wanita yang senggugutnya akan lenyap sebaik sahaja melahirkan anak.

Kenape yew kebanyakan gegurl kene sengugut?
yang nieyh anda anda dan anda
perlu bace sndri ye
ell penat + malas nak tulis
juz click SINI tau

Tapi kan,
ade yang kate gurl y selalu senggugut nie tanda SUBUR?
and ade y kate senggugut leh GUGURKAN kandungan?
ade jugak y kate senggugut bley wat MANDUL?
so?

Senggugut sering dikaitkan dengan masalah kesuburan, namun sebenarnya ia tidak semestinya begitu. Terdapat satu penyakit (endometriosis) yang sering dikaitkan dengan senggugut, ia juga tidak semestinya begitu. Endometriosis tidak semestinya berkait dengan masalah kesuburan. Terdapat wanita yang mengalami endometriosis teruk tetapi tidak mempunyai masalah kesuburan malah melahirkan ramai zuriat.

Malah ada wanita yang dikesan mempunyai endometriosis hanya sewaktu pembedahan melahirkan anak. Bagaimanapun, kajian mendapati wanita yang mengalami endometriosis peringkat teruk lebih mengalami kesukaran hamil, namun seperti yang dinyatakan di atas ia tidak semestinya begitu.

Bagi endometriosis peringkat sederhana dan peringkat ringan, tiada kaitan antara endometriosis dengan kesukaran hamil. Endometriosis boleh menyebabkan senggugut, namun ia tidak semestinya begitu. Ada wanita yang mempunyai endometriosis tetapi tiada senggugut. Sebaliknya ada wanita yang tidak mengalami senggugut, tetapi didapati mempunyai endometriosis.


Jika adapun, tahap keterukan senggugut tiada kaitan langsung dengan tahap keterukan endometriosis. Ada wanita yang tiada atau hanya mengalami sedikit senggugut tetapi didapati mempunyai endometriosis peringkat teruk. Begitu juga sebaliknya.


Tahap keterukan endometriosis bukanlah ditentukan oleh simptom (contohnya keterukan senggugut atau sakit pelvis), pemeriksaan fizikal atau ujian ultrabunyi, tetapi hanya dapat dibuat secara lengkap melalui penilaian secara langsung (iaitu pembedahan) ke atas keseluruhan organ yang terbabit.

Risau?
dunt be lahhh
bagi sape y ade masalah siyez 
and sakit nie ta mhilang even dah 20-an
just jumpe doctor okay?

Jadi para kaum Adam,
pahamilah bahawasanya Sakit Wanita ini bukannya mainan mental sahaja seperti demam yang sebenarnya kalau kita melawan secara psikologinya kita mampu bebas dari penyakit itu.
Penyakit wanita ini sememangnya BENAR dan bukannya rekaan minda semata-mata.
Maka, 
Janganlah kesakitan akibat Penyakit Wanita di anggap seperti gurauan bagi kaum Adam yang tidak mungkin akan merasakannya even sampai kiamat pun.

p/s : Sorry if sesetengah pihak ta suke issue nie di post kat blog (:
just nak share shj (:

4 comments:

bella_bumbum said...

yesss!saya orang pertama comment ke? tak? T__T saya pun ada senggugut la wak. ahaha

ell♥ said...

HAHA
ye bella awk org petame (:
hahaha senggugut kau teruk taa?

gadis bunga said...

lau aku , beberape ari sebelum nak period .
dengan ari pertame , sakit2 belakang,
plus sengal2 kaki .
sakit belakang tu macam nak patah pinggang taw .

ell♥ said...

haha
kire okay lah uh
kau ta muntah2 awww (:
heee